Op 24 mei 2024 heeft de Hoge Raad beslist dat het recht op loonkostenvoordeel (LKV) van de overdragende werkgever mee overgaat naar de overnemende werkgever. De Belastingdienst gaat in op het vervolg van dit arrest.

De uitspraak van de Hoge Raad geldt voor alle beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) die op 24 mei 2024 nog niet definitief vaststonden. Een beschikking staat definitief vast als de termijn voor bezwaar en beroep verstreken is.

Ondernemers kunnen bezwaar maken tegen de beschikking Wtl 2023:

  • wanneer ze in 2020 of later bij een overgang van een onderneming werknemers over hebben genomen voor wie de overdragende werkgever recht had op 1 of meer LKV's; en
  • waarvan de doelgroepverklaring nog geldig is in 2023.

Bij het vaststellen van de beschikking Wtl 2023 heeft de Belastingdienst nog geen rekening kunnen houden met de uitspraak van de Hoge Raad. In de beschikking staat hoe ondernemers bezwaar kunnen maken.

Ondernemers die in 2024 denken recht te hebben op LKV voor overgenomen werknemers, nemen een kopie van de doelgroepverklaring van de overgenomen werknemers op in hun administratie. Vraag daarnaast het LKV aan in de aangiften loonheffingen over 2024. Hiervoor is tijd tot en met 1 mei 2025.

Naar aanleiding van de eerdere conclusie A-G had de Belastingdienst al aanwijzingen gegeven.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Sociale zekerheid algemeen

22

Gerelateerde artikelen