Ondanks de scherpere regels van NOW-2 en de afnemende vraag naar de loonsubsidieregeling blijft misbruik op de loer liggen. Daar ligt een taak voor de accountant, zo stelt hoogleraar ondernemingsrecht Gerard van Solinge in het FD. Bij de aanvraag moet een accountant verklaren dat aan de subsidievoorwaarden van de NOW is voldaan. 

Het misbruik waar Solinge voor waarschuwt kan spelen bij het uitkeringsverbod van dividenden en bonussen dat als voorwaarde in de regeling is opgenomen. Dit uitkeringsverbod moet ervoor zorgen dat de subsidie daadwerkelijk ten goede komt aan de loondoorbetaling van werknemers. Onder het bonusverbod vallen niet alleen formele (statutaire) bestuurders, maar alle beleidsbepalers, zoals het executive committee of interimmers. Veelal zal hierdoor hun variabele beloning wegvallen.

Het verbod heeft betrekking op uitkeringen over 2020. Bij een gebroken boekjaar geldt het verbod voor het boekjaar of de boekjaren waarin de maanden juni tot en met september 2020 vallen. Dividenden en bonussen over 2019 vallen volgens de NOW-toelichting buiten het verbod omdat de beslissingen daarover al zijn genomen. "Dat is toch wel wat vreemd, gezien het feit dat die jaarvergaderingen veelal plaatsvonden na de corona-uitbraak in maart", constateert Solinge.

De hoogleraar ziet bovendien een probleem in de dividenduitkering over 2019 die de onderneming in moeilijkheden kan brengen als de liquiditeitspositie in 2020 door de coronacrisis zwak is. Solinge: "Als voorzienbaar is dat de schulden dan niet meer kunnen worden betaald, moeten de bestuurders op grond van de wet en vaste rechtspraak de uitkering toch verhinderen."

Bonussen SNS

Een langetermijnbonusplan (LTIP) dat al eerder is vastgesteld, mag wel in 2020 worden uitgevoerd. Dat is anders als volgens het plan steeds per jaar de bonushoogte moet worden bepaald. Dan geldt over 2020 het verbod wel.

"Overigens kan een bestuurder ondanks het verbod proberen bij de civiele rechter alsnog de bonus te krijgen", zo schrijft Solinge in de krant. Zo verbood Hof Arnhem-Leeuwarden in 2016 de intrekking van bonussen bij SNS, dat in 2013 door de Staat was gered.

Lees meer over NOW-1 en NOW-2 in het Dossier Coronavirus.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening, Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

10

Gerelateerde artikelen