De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het wetsvoorstel voor het afschaffen van de salderingsregeling uitvoerbaar en handhaafbaar, als het op enkele punten aangepast en verduidelijkt wordt. Op verzoek van de minister voor Klimaat en Groene Groei heeft de ACM het wetsvoorstel getoetst.

Met het wetsvoorstel vervalt per 1 januari 2027 de regeling waarmee mensen de stroomopbrengst van zonnepanelen mogen wegstrepen tegen hun energieverbruik. Eerder dit jaar kreeg een voorstel om de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen geen meerderheid in de Eerste Kamer, maar in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat dat die regeling per 2027 verdwijnt.

In plaats daarvan ontvangen consumenten die elektriciteit terugleveren een vergoeding van hun leverancier. De marktwaakhond moet erop toezien dat consumenten een 'redelijke terugleververgoeding' ontvangen voor hun opgewekte zonnestroom.

De ACM stipt aan dat het wetsvoorstel op sommige punten onduidelijk is. Zo geeft het huidige voorstel geen duidelijkheid over het voortbestaan van de terugleverkosten die veel leveranciers nu vragen aan consumenten met zonnepanelen. Ook wordt niet duidelijk wat een 'redelijke terugleververgoeding' is.

De toezichthouder wil de bevoegdheid om een minimale terugleververgoeding op te leggen aan leveranciers en pleit ervoor dat er duidelijkheid komt over langlopende contracten die voor 2027 zijn afgesloten en die tot na het afschaffen van de regeling doorlopen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat het kabinet spoedig met nieuwe stimuleringsmaatregelen voor zonnepanelen komt. "Door het afschaffen van de salderingsregeling en stijgende vergoedingen die energieleveranciers rekenen voor teruggeleverde stroom daalt de vraag naar zonnepanelen nu al sterk", stelt de belangenorganisatie. "Het kabinet moet huis- en appartementseigenaren veel meer vertrouwen geven dat investeren in zonnepanelen verstandig en belangrijk is."

De organisatie vindt dat het kabinet een terugverdientijd van 7 jaar zou moeten garanderen, "omdat uit de praktijk blijkt dat veel consumenten anders afhaken". VEH stelt dat zonder nieuw beleid de terugverdientijden van zonnepanelen vanaf 2027 oplopen naar 16 jaar.

Ook de Consumentenbond wijst erop dat mensen kunnen afhaken van zonne-energie door de plannen. De bond vindt dat er de komende jaren maatregelen van de overheid nodig blijven om het installeren van zonnepanelen aantrekkelijk te houden.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Dossiers: Prinsjesdag 2024

43

Gerelateerde artikelen