Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken wil "niet iedere keer automatisch naar bedrijven kijken" als er een gat in de begroting moet worden gedicht. Het verzwaren van lasten voor bedrijven, bijvoorbeeld door belastingen omhoog te gooien is "niet de juiste oplossing" voor de economie én voor armoedebestrijding, zegt de demissionaire bewindsvrouw voor aanvang van de eerste ministerraad na de zomer.

Eerder deze week zei de VVD-minister te willen oppassen met lastenverzwaring, omdat dit de economie zou kunnen verstoren. Maar het Centraal Planbureau kwam donderdag met cijfers waaruit blijkt dat het begrotingstekort oploopt. Als het kabinet maatregelen wil nemen om armoede tegen te gaan - iets wat de Kamer heeft gevraagd - zal het dus de lasten moeten verzwaren of moeten bezuinigen. Het laten oplopen van het tekort is volgens het CPB niet verstandig.

Adriaansens weerspreekt dat ze hiermee voorsorteert op bezuinigingen. Volgens de bewindsvrouw is het zoeken naar de balans. "Ik heb alleen gezegd dat we de lasten ook eerlijk blijven verdelen." Dat betekent niet dat mensen met een groot vermogen en bedrijven die veel winst maken vooral moeten inleveren, benadrukt Adriaansens. "Verdelen is ook zorgen dat de economie blijft draaien."

Het demissionaire kabinet overlegt de komende weken hoe de begroting van volgend jaar eruit moet zien. De vraag is of het kabinet tot bezuinigingen komt om bijvoorbeeld een koopkrachtpakket te kunnen betalen. Waar de VVD-fractie in de Tweede Kamer bezuinigingen onvermijdelijk noemt, ziet coalitiepartner D66 meer in het verhogen van de lasten voor rijken en grote bedrijven. Het kabinet lijkt het er wel over eens te zijn dat er maatregelen moeten worden genomen voor de koopkracht van mensen met een kleine portemonnee.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

316

Gerelateerde artikelen