De vermogende families achter softwarebedrijf Afas schenken 30 procent van hun aandelen aan goede doelen. De aandelen hebben een geschatte waarde van ruim 600 miljoen euro. Omdat ze de stap voor 1 januari van dit jaar hebben gezet, ontlopen de eigenaren een belastingaanslag van 31% over de waarde van het geschonken vermogen. Het schenken van een bedrijfsbelang aan een maatschappelijke organisatie wordt sinds dit jaar stevig belast. Dat melden de Volkskrant en het FD.
De twee families die Afas bezitten hebben besloten 30 procent van hun bedrijf aan goede doelen te schenken. Dat zegt Afas-topman Bas van der Veldt tegen de Volkskrant. Het is een unanieme beslissing van de aandeelhouders, onder wie oprichters Ton van der Veldt en Piet Mars (beiden 70).
De aandelen zijn overgedragen aan twee bestaande liefdadigheidsinstellingen, de stichtingen Contribute en Pharus, die (deels) worden bestuurd door de families. De aandelen hebben volgens analisten een waarde van meer dan 600 miljoen euro. De stichtingen zullen als Afas-aandeelhouders in de toekomst dividend ontvangen. Dat levert naar verwachting 20 miljoen euro per jaar op. Aan de aandelen is geen stemrecht verbonden.
Het FD schrijft dat het bedrijf protesteert tegen de hoge belasting op dit soort schenkingen die dit jaar van kracht werd. "Bizar dat onze overheid het steeds moeilijker maakt om goed te doen", zegt Van der Veldt tegen de krant. Hadden de families dit jaar hun belang weggegeven, dan hadden ze naar schatting tussen de € 155 miljoen en €217 miljoen moeten afrekenen bij de Belastingdienst.
De families zijn gecharmeerd van het zogenoemde limitarisme, de politiek-filosofische stroming die pleit voor een grens aan rijkdom. De twee Afas-oprichters behoren zelf ook tot de superrijken; ze staan op plek 58 en 59 in de Quote 500 van rijkste Nederlanders, met ieder een geschat vermogen van meer dan 830 miljoen euro.
Bron: Volkskrant/FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Schenk- en erfbelasting