In Nederland zijn nog honderdduizenden adressen waar zonnepanelen liggen in combinatie met een oude elektriciteitsmeter, die niet geschikt is om salderen af te bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa.

Volgens Netbeheer Nederland zijn er ongeveer 650.000 adressen waar nog een elektriciteitsmeter hangt die hiervoor niet geschikt is. Netbeheer Nederland schat dat ruim de helft daarvan zonnepanelen heeft. Dat zijn ruim 300.000 adressen.

Als de Eerste Kamer komende week zou instemmen met de afbouw van de saldering, dan krijgen de netbeheerders de opdracht van de overheid om de oude elektriciteitsmeters te vervangen. Gezien de hoeveelheid werk om het netwerk te verzwaren én de aantallen nog te vervangen meters verwacht Netbeheer Nederland dit in het najaar van 2026 afgerond te hebben.

Onlangs constateerden diverse belangenorganisaties dat het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen volzit met onzekerheden en is gebaseerd op aannames. Zij roepen de Eerste Kamer daarom op om tegen het voorstel te stemmen "zoals het er nu ligt".

Bron: Kassa

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

2102

Gerelateerde artikelen