Kan iemand zonder de betaling van revisierente aan de fiscus een kleine lijfrente afkopen na het verlopen van de wettelijke termijn? De volgende casus geeft daar antwoord op.

De casus luidt als volgt:

In 2021 is mijn broer overleden. Dit overlijden is vrijwel direct aan de bank gemeld. Door het overlijden van mijn broer ben ik als enig erfgenaam de verkrijger van een opbouwende lijfrenterekening. Het saldo op de rekening ligt onder de grens van een kleine lijfrente (2024: € 5.364). Ik ben aan het kijken welke mogelijkheden ik heb om het saldo tot uitkering te brengen. Van een kennis heb ik te horen gekregen dat het ineens uitbetalen van een kleine lijfrente gebeurt tegen fiscaal vriendelijkere voorwaarden dan een lijfrente met saldo boven deze grens. Kan ik de lijfrenterekening volgens de kleine lijfrenteregeling uit laten betalen?

Antwoord: Nee, de afkoopregeling kleine lijfrente is niet van toepassing op een afkoop waarbij de wettelijke termijn is overschreden. De wettelijke termijn (‘bedenktijd’) bij overlijden is vastgesteld op het jaar van overlijden + 2 jaar. Hierdoor is de wettelijke termijn op 31 december 2023 verlopen.

Bij het overschrijden van de wettelijke termijn wordt de lijfrente geacht te zijn afgekocht. Dit is opgenomen in art. 3.133 lid 3 Wet IB 2001. Dit betekent dat iemand bij opname van het lijfrentekapitaal ná het verstrijken van de wettelijke termijn naast inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen óók revisierente verschuldigd is. Dit is alleen anders als de Belastingdienst de wettelijke
termijn verlengt én iemand vervolgens binnen de verlengde termijn alsnog besluit het kapitaal ineens op te nemen.

Belang voor de praktijk

Bij het verlopen van de wettelijke termijn wordt het lijfrentesaldo geacht te zijn afgekocht. Dit is van toepassing bij het verlopen van de wettelijke termijn bij overlijden, maar ook bij het overschrijden van de wettelijke termijn bij in leven zijn op de einddatum van het lijfrenteproduct. Om te voorkomen dat iemand tegen ongewenste fiscale verrassingen aanloopt, is het raadzaam om binnen de wettelijke termijn te kiezen. Door het tijdig maken van een keuze voorkomt diegene revisierente.

Bron: Legal & Tax Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

337

Gerelateerde artikelen