De richtlijn duurzaamheidsverslaggeving, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), treedt vanaf boekjaar 2024 in werking voor grote beursgenoteerde ondernemingen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verstrekt 10 zogenoemde navigatiepunten om makkelijker te kunnen rapporteren.

Bij de verslaggeving speelt de dubbelematerialiteitsanalyse een sleutelrol. Via deze analyse wordt duidelijk welk effect een onderneming heeft op haar omgeving (impactmaterialiteit) en hoe duurzaamheidsaspecten effect kunnen hebben op het succes van een onderneming (financiële materialiteit).

Volgens de AFM is het begrijpelijk en transparant communiceren over de dubbele materialiteit belangrijk, omdat dit de hoeksteen is voor goede duurzaamheidsverslaggeving. Een AFM-onderzoek naar de toepassing van de dubbelematerialiteitsanalyse in jaarverslaggeving 2023 heeft 10 navigatiepunten opgeleverd die het makkelijker moeten maken om de dubbelematerialiteitsanalyse uit te voeren. De navigatiepunten zijn te downloaden op de website van de AFM.

Bron: AFM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening

84

Gerelateerde artikelen