Bron: Ministerie van Financiën
Gerelateerde artikelen
Toepassing hardheidsclausule op stadsverwarming met grotendeels duurzame warmtebronnen
De Staatssecretaris van Financiën keurt, met toepassing van de hardheidsclausule, goed dat in een uitzonderlijke situatie de degressieve tariefschijven van de energiebelasting van toepassing blijven op de levering van aardgas dat in 2024 is gebruikt om warmte op het warmtenet in te voeden.
'Hoge gasprijs Nederland te wijten aan zware belastingdruk'
De hoge gasprijs in Nederland is vooral te wijten aan de zware belastingdruk. Volgens een berekening van energievergelijk.nl bestaat ruim 60 procent van het variabele gastarief uit energiebelasting en btw. De HEPI-analyse, die ook de netwerkkosten en vaste leveringskosten meerekent, komt uit op 51 procent. Daarmee heeft Nederland de hoogste belastingdruk op gas van Europa, gevolgd door Slowakije met 32,8 procent en Zweden met 31 procent.
Tweede Kamer worstelt met fiscale prikkels circulariteit
De Tweede Kamer worstelt met de vraag hoe de transitie naar een circulaire economie versneld kan worden, zonder dat dit ten koste gaat van de (innovatieve) bedrijvigheid in Nederland. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar fiscale instrumenten.
Olie- en gasbedrijven trekken zich terug uit Noordzee vanwege Britse belastingverhoging
Steeds meer olie- en gasmaatschappijen trekken zich terug uit de Noordzee. Dat komt onder meer door het plan van de Britse regering om de extra belasting voor olie- en gasproducenten in de Noordzee te verhogen van 35 naar 38 procent en de heffing met een jaar te verlengen. De bedrijven zullen deze windfall tax nog tot 2030 moeten blijven betalen.
Beleidsbesluit Belastingen op milieugrondslag herzien
De Staatssecretaris van Financiën heeft het Beleidsbesluit Belastingen op milieugrondslag herzien. Met de publicatie van het nieuwe besluit wordt het Besluit van 19 december 2023, 2023-28668, Stcrt. 2023, 32824, V-N 2024/10.19 ingetrokken.
Nota naar aanleiding van het verslag wetsvoorstel beëindiging salderingsregeling voor elektriciteit naar Eerste Kamer
Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel beëindiging van de salderingsregeling voor elektriciteit naar de Eerste Kamer gestuurd. De minister gaat onder andere in op de terugverdientijd van zonnepanelen.
Afbouw fossiele subsidies verdeelt de Tweede Kamer
De Tweede Kamer is verdeeld over de wijze waarop het kabinet omgaat met “fossiele subsidies”.
Tijdens een commissiedebat over fiscale en financiële voordelen voor fossiele bedrijven riepen de woordvoerders vanuit de oppositiepartijen én coalitiepartij NSC het kabinet op om ambitieuzer te zijn en meer te doen om deze “fossiele subsidies” af te bouwen.
Kabinet besluit in voorjaar 2025 over alternatief klimaatbeleid
Het klimaatdoel van 55% emissiereductie in 2030 – ten opzichte van 1990 – wordt niet gehaald. Het kabinet besluit daarom in het voorjaar over alternatief beleid. Dit schrijft Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei aan de Kamer, mede namens de staatssecretaris van Financiën.