Kabinet, banken en andere private schuldeisers gaan de komende weken praten over de aanpak van de (belasting)schulden bij bedrijven als gevolg van de coronacrisis. Het gaat om maatwerk: alleen levensvatbare bedrijven komen ervoor in aanmerking en kwijtschelding kan volgens het kabinet alleen als private schuldeisers ook schuld wegstrepen. Dat schrijft het FD.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief zal eind juni en ook juli tijdens rondetafelgesprekken met onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken en organisaties van accountants de kwestie van de bedrijfsschulden verder in kaart brengen. Problematisch is dat bedrijven vaak een waaier aan schuldeisers hebben. Ze kregen uitstel van belastingen, en staan vaak ook in het krijt bij banken, verhuurders, leveranciers en soms ook bij vrienden en familie.

Daarnaast staat het kabinet op de rem als het om een generieke kwijtschelding van belastingschuld gaat. Oneerlijk tegenover ondernemers die hun schulden wel hebben betaald. Maar het kabinet is het ook eens met economen die waarschuwen dat het niet goed voor de economie is als levensvatbare bedrijven door grote coronaschulden het loodje leggen.

De rondetafelgesprekken moeten de komende weken duidelijk maken of de bereidheid tot samenwerking er ook echt is. De overheid heeft private partijen om nog een andere reden hard nodig. Banken en accountants zijn veel beter in staat zijn om te beoordelen of bedrijven levensvatbaar zijn dan de overheid zelf, zo concludeert de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

Dossiers: Corona

9

Gerelateerde artikelen