Huizen verhuren is de afgelopen jaren minder aantrekkelijk geworden door een stapeling van wet- en regelgeving, schrijven ambtenaren van het ministerie van Financiën in het economenvakblad ESB. In minder dan een op de tien gevallen verdienen particuliere beleggers genoeg aan hun nieuw aangekochte huurwoning om deze een aantrekkelijke investering te laten zijn.

Een huurwoning is de moeite van de investering waard als particuliere beleggers een rendement hebben van minimaal 5,1 procent, stellen de ambtenaren op basis van cijfers van de Autoriteit woningcorporaties. Beleggers die tegen de huidige hoge rentes geld lenen om in huurwoningen te investeren, zitten hier meestal onder. Dat concluderen de ambtenaren na berekeningen over circa 5500 woningen van particuliere eigenaren.

Hiermee komt een einde aan de jaren waarin vastgoedbeleggers flink verdienden aan hun huurhuizen. Lage rentes, stijgende huizenprijzen en krapte maakten een woning een interessante investering.

De cijferaars merken wel op dat het beeld heel anders is als beleggers leningen hebben tegen een lagere rente of zelfs niet hoeven te lenen.

Verhuurders houden minder over aan hun woningen omdat ze te maken hebben met hogere kosten. De rentes zijn gestegen. Tegelijkertijd heeft het kabinet een aantal fiscale maatregelen genomen die impact hebben op het rendement van particuliere verhuurders: de huidige regels voor box 3, geïntroduceerd door de Overbruggingswet box 3, de actualisering van de leegwaarderatio en de verhoging van de overdrachtsbelasting (OVB). De maatregelen in box 3 hebben tot gevolg dat de in het verleden relatief lage belastinggrondslag dichter in de buurt is gekomen bij het werkelijke rendement.

Daar komt bij dat demissionair minister Hugo de Jonge binnenkort de Wet betaalbare huur naar de Tweede Kamer stuurt. Veel woningen in de vrije huursector worden hierdoor aan meer regels gebonden. Verhuurders mogen hierdoor niet meer vragen wat ze willen voor hun huurwoning. In hun berekeningen zijn de ambtenaren uitgegaan van het scenario dat deze nieuwe regels al van kracht zijn.

Het artikel is te lezen op de website van het economenblad.

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal ondernemingsrecht, Huurrecht

Dossiers: Box 3

1133

Gerelateerde artikelen