De voorgestelde verhoging van de vennootschapsbelasting door de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris zou de winstgevendheid van Amerikaanse bedrijven die in de aandelenindex S&P 500 zijn opgenomen, onder druk kunnen zetten. Dat stellen analisten van de investeringsbank Goldman Sachs. Winsten zouden met ongeveer 5 procent kunnen dalen. Extra belastingen zouden de winsten nog harder kunnen treffen.

De voorgestelde hervormingen, die Harris vorige maand aankondigde, omvatten een verhoging van de vennootschapsbelasting van 21 procent naar 28 procent om ervoor te zorgen dat "grote bedrijven hun eerlijke deel betalen". Analisten van Goldman voorspellen in een analyse dat dat de winsten van de S&P 500-bedrijven met 5 procent zouden dalen bij een belastingtarief van 28 procent. 

"Het huidige wettelijke vennootschapsbelastingtarief op binnenlands inkomen in de VS bedraagt ​​26 procent, maar het totale effectieve belastingtarief dat een S&P 500-bedrijf betaalt, bedraagt ​​slechts 19 procent", schrijft de investeringsbank. Volgens de analisten zou daarnaast het verhogen van de belasting op buitenlands inkomen en het verhogen van het wereldwijde minimumtarief van 15 procent naar 21 procent de inkomsten van de bedrijven met in totaal 8 procent kunnen verlagen als Harris wint.

Het voorstel van presidentskandidaat Donald Trump, om het binnenlandse vennootschapsbelastingtarief te verlagen van 21 procent naar 15 procent, zou de winst van de S&P 500 juist met ongeveer 4 procent kunnen verhogen. Er is echter zware kritiek op Trumps plannen om de importtarieven te verhogen naar 10 procent om de binnenlandse productie aan te jagen. Het internationale financiële dienstverleningsbedrijf Allainz concludeert in een analyse dat deze maatregel schadelijk kan zijn voor de Amerikaanse economie en kan leiden tot inflatie. De import wordt immers duurder en die hogere kosten worden uiteindelijk gedeeltelijk doorberekend aan de consument. De Amerikaanse consument krijgt dus minder product per dollar. ABN Amro berekende dat uiteindelijk 40 procent van de importheffing wordt doorberekend aan de consument.

Het is niet zeker of Trump wel een algemene importheffing kan doorvoeren. Zeggenschap over het buitenlands handelsbeleid ligt bij het Congres. En daar moet nog blijken of er een meerderheid voor het hogere importtarief is.

Bron: Reuters

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

77

Gerelateerde artikelen