Vorige maand heeft minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de woonlandfactoren verdragsbijdrage zorgverzekering voor het kalenderjaar 2025 gepubliceerd. Het is goed om te weten dat voor socialezekerheidsuitkeringen andere woonlandfactoren gelden.

Op grond van de Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement kunnen Nederlanders die in een andere lidstaat van de Europese Unie wonen recht hebben op zorg in hun woonland. Deze zogenoemde verdragsgerechtigden krijgen in hun woonland het vergoedingenpakket van het betreffende land. De rekening voor de zorg in het buitenland gaat naar Nederland, waarbij het CAK de betaling regelt. De (pensioen/lijfrente)-uitvoerder houdt de verdragsbijdrage in op de uitkeringen en draagt deze af aan het CAK.

Verdragsgerechtigden betalen een verdragsbijdrage aan het CAK. De verdragsbijdrage is afgeleid van de premies/bijdragen
Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz).

De woonlandfactoren zijn gepubliceerd in het Besluit van 28 oktober 2024, nr. 3964007-1070580-Z, Stcrt. 2024, 3698.

Belang voor de praktijk

Het kostenniveau van de zorg in het woonland kan hoger of lager zijn dan in Nederland. De woonlandfactor zorgt ervoor dat de verdragsbijdrage in verhouding staat tot de kosten van het pakket van het woonland. De verdragsbijdrage wordt berekend door de bijdragegrondslag (gemiddelde bijdrage Zvw en Wlz in Nederland) te vermenigvuldigen met de woonlandfactor. Het is de bedoeling dat
verdragsgerechtigden hierdoor in verhouding niet te veel of te weinig betalen gezien het recht op zorg in hun woonland.

Woonlandfactor socialezekerheidsuitkeringen
Wellicht goed om te weten dat voor socialezekerheidsuitkeringen andere woonlandfactoren gelden. De Wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid regelt dat Nederlandse uitkeringen die buiten een van de andere lidstaten van de Europese Unie (EER of Zwitserland) worden verstrekt, naar lokale maatstaven bezien, niet uit de pas lopen. Het betreft uitkeringen op grond van de Algemene
nabestaandenwet, de WGA-vervolguitkering en de eventuele toeslag daarop, de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

De woonlandfactor geeft het kostenniveau (in een percentage) aan van een bepaald land ten opzichte van het kostenniveau in Nederland. Wanneer een uitkeringsgerechtigde buiten een van de bovenbedoelde landen woont, wordt de hoogte van de uitkeringen vastgesteld door de uitkering te vermenigvuldigen met de woonlandfactor. Het overzicht van de woonlandfactoren voor socialezekerheidsuitkeringen staat in de Staatscourant.

Bron: Legal & Tax Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationale sociale zekerheid

10

Gerelateerde artikelen