Vorig jaar daalde het aantal zakelijke leasepersonenauto's voor het eerst in jaren, naar 724.000. Dat meldt Nieuwsuur. De nieuwsrubriek  maakte een rondgang langs ruim twintig van de grootste werkgevers van Nederland. Veel bedrijven verwachten dat hun leasewagenpark de komende jaren verder afneemt.

Bij de meeste organisaties die zijn benaderd kwamen medewerkers vóór de coronacrisis vier tot vijf keer per week naar kantoor. Gemiddeld verwachten ze dat dat ná corona twee tot drie keer zal zijn. Dezelfde bedrijven houden er rekening mee dat het vele thuiswerken ook gevolgen heeft voor hun wagenpark. Accountantsbureaubureau KPMG (2424 leaseauto's) bijvoorbeeld houdt rekening met een afname van 27.000 naar 23.000 kilometer per jaar.

Minder kilometers betekent ook kleinere wagenparken. Want bij veel organisaties geldt: als je te weinig kilometers rijdt, krijg je geen leaseauto meer.

Bij verzekeringsmaatschappij Achmea kunnen medewerkers bijvoorbeeld een leaseauto krijgen als ze elk jaar meer dan 15.000 zakelijke kilometers reizen. "De verwachting is dat het aantal medewerkers dat op grond van dit criterium in aanmerking komt voor een leaseauto, zal afnemen." Verzekeraar ASR denkt dat ook medewerkers zélf vaker zullen overwegen om met leasen te stoppen "gezien het feit dat ze minder (zakelijke) kilometers maken en de kosten hetzelfde blijven".

Nieuwsuur meldt dat bedrijven in toenemende mate willen dat medewerkers kunnen kiezen tussen de auto, de trein of de fiets.

Bron: Nieuwsuur/NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Dossiers: Corona

6

Gerelateerde artikelen