Topman Carlos Tavares van autoconcern Stellantis waarschuwt dat de plannen van de Franse regering om de vennootschapsbelasting te verhogen, de investeringen zullen schaden. De man achter automerken als Citroën en Peugeot, maar ook Fiat en Opel, is daarmee kritisch op de plannen die nog langs het Franse parlement moeten. "We maken nu een keuze voor de korte termijn die nadelig zal uitpakken voor de middellange termijn", heeft Tavares gezegd tijdens een interview op LCI TV.

De nieuwe Franse regering presenteerde vorige week een conceptbegroting met hogere belastingen voor bedrijven in een poging de grote staatsschuld terug te dringen. Nederlandse multinationals met grote activiteiten in Frankrijk, zoals Philips, ASML en Unilever, zullen waarschijnlijk door deze heffing worden getroffen. Honderden grote bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro zouden bij elkaar miljarden euro's extra moeten afdragen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Stellantis krijgt ook te maken krijgen met de fikse belastingverhoging. De geplande verhoging van de vennootschapsbelasting zal de autofabrikant "tientallen miljoenen" euro's kosten, aldus Tavares die geen exact bedrag noemde. Stellantis zal de belastingverhoging wel kunnen betalen, verzekerde hij. De Franse werkgeversorganisatie heeft gewaarschuwd dat de voorgestelde maatregelen kunnen leiden tot het verlies van honderdduizenden banen.

Ook wil het kabinet van de vorige maand aangetreden premier Michel Barnier flink gaan bezuinigen en onder meer rijke mensen meer belasting laten betalen. Tavares stelde dat de geplande inkomstenbelastingverhoging voor de rijksten in Frankrijk "een averechts effect zal hebben", waarbij de meest gekwalificeerde en jongste werknemers volgens hem waarschijnlijk zullen emigreren.

 

Bron: ANP/Bloomberg

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

22

Gerelateerde artikelen