Sinds oktober 2020 zijn de Belgische douane en de fiscale opsporingsdienst, de BBI, ernstige btw-fraude door Aziatische webwinkels op het spoor. De webwinkels worden ervan verdacht consumentengoederen naar Europa te verzenden met frauduleuze douaneaangiften. Het zou gaan om dertig ton aan goederen die op de luchthaven van Zaventem zijn geblokkeerd.

De goederen omvatten zowel hoogwaardige producten zoals mobiele telefoons en tablets, als goedkopere plastic voorwerpen. Het Belgische parket heeft ontdekt dat de aan de douane voorgelegde waarde van de goederen tot 20 keer lager zijn dan de werkelijke waarde. De webwinkels worden ervan verdacht op die manier btw en de importrechten te ontduiken, waardoor ze de producten veel goedkoper kunnen aanbieden.

De importeurs lijken volgens het parket misbruik te maken van dezelfde fraudetechnieken als btw-carroussels. Zo wordt gebruik gemaakt van gestolen identiteiten van betrouwbare Belgische bedrijven en wordt gefactureerd op naam van 'missing traders' (slapende vennootschappen die geen btw meer betalen). De verzenders zijn brievenbusvennootschappen uit Hong Kong.

Er zijn momenteel een gerechtelijk onderzoek en twee opsporingsonderzoeken lopende, zo meldt het parket.

Lees ook het thema Btw-(carrousel)fraude.

Bron: Persinfo.org

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Douane, Strafrecht

3

Gerelateerde artikelen