Overheidsgeld dat voor noodlijdende ondernemers bedoeld is, wordt gekaapt door banken. Het gaat om minstens een miljoen euro, blijkt uit onderzoek van het AD. En dat lijkt nog maar het topje van de ijsberg.

Na het faillissement van bedrijven ontstaan problemen met de zogenoemde Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Onder die vlag kregen ondernemers in coronatijd als steunmaatregel loonkosten voorgeschoten, op basis van verwacht omzetverlies. Gaan ze toch failliet, dan claimen banken subsidie die overblijft of later binnenkomt. Dat blijkt uit faillissementsverslagen.

Neem scheepswerf De Hoop uit Tolkamer, de oudste van Nederland. Het bedrijf ging vorig jaar failliet, ondanks 7 miljoen euro aan NOW-voorschotten. Op basis van het daadwerkelijke omzetverlies, dat hoger lag dan verwacht, heeft de failliete 'boedel' van De Hoop volgens curator Vincent Jongerius nog recht op een nabetaling van zo'n 600.000 euro. Die staatssteun eist staatsbank ABN AMRO bij voorbaat op, aldus het AD.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Insolventierecht, Sociale zekerheid algemeen

Dossiers: Corona

9

Gerelateerde artikelen