Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een samenwerkingsverband van onder meer Oxfam Novib, Milieudefensie en Amnesty International, blijkt dat een deel van de Nederlandse grootbanken financiële relaties onderhoudt met belastingontwijkende bedrijven. De samenwerkende organisaties vinden dat deze banken hun zakelijke klanten hierop moeten screenen en moeten aanspreken op hun belastingontwijkende praktijken. Ook eisen ze transparante belastingrapportages per land.

Bedrijven die belasting ontwijken handelen niet alleen, maar krijgen hierbij de hulp van advocaten, accountants en banken, zo stellen de onderzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat ABN Amro de meeste financiële relaties heeft met 17 van 26 onderzochte bedrijven die bewezen belasting ontwijken via Nederland. Ook ING scoort hoog, met 27 financiële relaties met eenzelfde aantal bedrijven. Rabobank heeft 3 connecties met 1 bedrijf en Van Lanschot Kempen is op 6 manieren betrokken bij 4 belastingontwijkende bedrijven. De overige 4 banken, bunq, NIBC, Triodos Bank en De Volksbank zijn niet betrokken.

Een bedrijf dat zich volgens de onderzoekers op een grootschalige manier schuldig maakt aan belastingontwijking is het Indiase bedrijf Airtel, een grote telecomprovider in Afrika. Dit bedrijf heeft voor zijn Oegandese activiteiten een constructie opgezet waarbij ze via een anoniem bedrijfspand in Amsterdam West opereren en via meerdere Nederlandse brievenbusmaatschappijen "misbruik maken van het belastingverdrag tussen Nederland en Oeganda". ABN Amro en ING zouden deze belastingontwijking door Airtel mogelijk maken, aldus het Engelstalige rapport (pdf).

Ook Rabobank en Van Lanschot Kempen moeten van de samenwerkende organisaties aan de slag. "Want elke belastingontwijkingsstructuur via Nederland is er een te veel.”

Bron: Eerlijke Bankwijzer

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

485

Gerelateerde artikelen