Banken mogen samenwerken om hun duurzaamheidsrapportages op te stellen en beter vergelijkbaar te maken, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) had de toezichthouder gevraagd of die samenwerking volgens de concurrentieregels wel mag. De ACM ziet echter geen nadelige gevolgen van de samenwerking, zoals prijsverhogingen of kwaliteitsverlagingen, en concludeert dat het investeerders helpt om duurzamere keuzes te maken.

"Bedrijven mogen samenwerken om duurzame doelen te halen. De Mededingingswet biedt die ruimte ook", zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. Banken moeten steeds meer verslag uitbrengen over duurzaamheid, zoals klimaat, mensenrechten en arbeidsomstandigheden. Ook steeds meer bedrijven zijn vanaf boekjaar 2024 verplicht te rapporteren over hun impact op milieu, sociaal en bestuurlijk vlak. Het gaat dan bijvoorbeeld over de CO2-uitstoot, waterverbruik, het welzijn van werknemers, maar ook over getroffen gemeenschappen, dierenwelzijn en anti-corruptie.

Niet van alle vereisten is even duidelijk hoe bedrijven die precies moeten uitwerken in hun duurzaamheidsrapportages. Ook is niet altijd duidelijk welke rekenmethodes en databronnen zij kunnen gebruiken. Met het initiatief van de NVB werken banken samen aan een dataproject, om uitleg te geven over een deel van de duurzaamheidseisen waarover banken moeten rapporteren. Ze kijken daarbij bijvoorbeeld naar welke gegevens nodig zijn en welke rekenmethodes geschikt en betrouwbaar zijn om te gebruiken.

De samenwerking is nu een pilot, gericht op de transportsector, de agrarische sector en de vastgoedsector.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Jaarrekening

7

Gerelateerde artikelen