De Belastingdienst moet aan de rechter uitleggen waarom eigenaren van huizen met een waarde boven de 1,3 miljoen euro meer belasting betalen dan andere woningbezitters. Accountantskantoor BDO, dat een proefproces is begonnen, hoopt op dezelfde afloop als bij de juridische strijd om de box 3-heffing. Dat meldt het AD.

Op 11 augustus jl. kwam het FD met het nieuws dat, na de belasting op sparen en beleggen (box 3), nu de hogere bijtelling voor duurdere huizen in box 1 van de inkomstenbelasting onder vuur komt te liggen. Net als de vermogensrendementsheffing is het toptarief van 2,35 procent van het eigenwoningforfait, ook wel de villataks genoemd, volgens belastingadviseurs strijdig met het Europees eigendomsrecht.

Volgens de Waarderingskamer telt Nederland een kleine 50.000 huizen met een WOZ-waarde van 1,31 miljoen euro of meer. Niek de Haan, partner en belastingexpert bij BDO, waarschuwt dat mensen op tijd bezwaar moeten maken. "Dat moet binnen zes weken nadat je je belastingaanslag hebt gehad. Voor veel belastingbetalers is het vermoedelijk al te laat, de fiscus verstuurt de meeste aanslagen aan het begin van de zomer", zegt hij tegen de krant

BDO is niet de enige partij die in het geweer komt tegen de villabelasting, maar wel de eerste die ermee naar de rechter stapt. Het proefproces is de eerste stap in wat een jarenlang slepend juridisch proces kan worden zoals de zaak rond de box 3-heffing. De fiscus kon de aanstaande rechtszaak niet bevestigen.

Bron: AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

789

Gerelateerde artikelen