Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al voor een record aan winstuitkeringen uit aan aandeelhouders. In Nederland namen de dividendbetalingen flink toe, maar bleef het totaalbedrag net iets onder het record van 2022, meldt vermogensbeheerder Janus Henderson op basis van zijn wereldwijde dividend-index.

De Nederlandse dividendbetalingen stegen met ruim 18 procent tot een totaal van 9,2 miljard dollar, zo'n 8,5 miljard euro. Volgens Sander van der Ent, hoofd van Janus Henderson Benelux, was ING de grootste dividendbetaler. De bank droeg het meest bij aan de groei en verdubbelde haar dividend bijna ten opzichte van vorig jaar. Heineken drukte het sterkst op de Nederlandse dividendgroei door het dividend gelijk te houden, na teleurstellende jaarresultaten van de bierbrouwer.

Wereldwijd werd in het tweede kwartaal voor 606,1 miljard dollar (bijna 550 miljard euro) aan dividend uitgekeerd. Dat is bijna 6 procent meer dan een jaar geleden. De onderliggende groei was zelfs nog sterker met ruim 8 procent als rekening wordt gehouden met de invloed van wisselkoersen, met name de zwakke Japanse yen. 92 procent van de bedrijven verhoogde het dividend of hield het gelijk.

Banken waren opnieuw de belangrijkste drijvende kracht achter de hogere winstuitkeringen en waren goed voor een derde van de dividendgroei. Europese banken, die hebben geprofiteerd van de hogere rente, leverden daarbij de grootste bijdrage. Verzekeraars, telecombedrijven en autofabrikanten als Toyota droegen ook flink bij aan de dividendgroei in het tweede kwartaal. Mede dankzij de eerste dividendbetalingen van grote Amerikaanse techbedrijven als Facebook-moeder Meta en Google-eigenaar Alphabet, werd Janus Henderson ook positiever over de dividendbetalingen over heel 2024.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Dividendbelasting, Fiscaal ondernemingsrecht

162

Gerelateerde artikelen