Mensen die hulp van de geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, kunnen misschien niet meer overal terecht door opnamestops. Volgens belangenbehartiger MIND komt dat door de handhaving van de regels tegen schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari. De organisatie vraagt de politiek om een overgangsperiode van een jaar in te stellen voor de handhaving van de wet.

Werkgevers mogen geen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) inzetten wanneer ze werken alsof ze in dienst zijn. De zzp'ers moeten dan een vast dienstverband krijgen of ander werk zoeken. Die regel bestaat al een paar jaar, maar vanaf 1 januari controleert de overheid strenger.

De geestelijke gezondheidszorg kampt al met personeelstekorten en vreest grote problemen door de handhaving. De instelling Rivierduinen kwam vorige week met een "aanmeldpauze" voor de klinieken in Leidschendam, Alphen aan den Rijn en Voorhout. Bij de laatste twee vestigingen kunnen mensen voorlopig ook geen intakegesprek meer krijgen. Daardoor moeten ze langer wachten op behandeling. "Het leidt tot ongewenste extra belasting van de patiënt en zijn of haar naasten", aldus Rivierduinen.

MIND zegt dat de situatie "nu al nijpend is". De organisatie heeft naar eigen zeggen signalen gekregen dat ook bij andere ggz-instellingen zulke opnamestops dreigen. De belangenorganisatie vraagt de instellingen om de ingestelde opnamestops te beëindigen en om oplossingen te zoeken voor de personeelstekorten.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Inkomstenbelasting

330

Gerelateerde artikelen