Klanten van belastingadviseurs die bijvoorbeeld hun rekeningen al lange tijd niet meer betalen, afspraken niet nakomen en hun administratie laten versloffen, kunnen worden doorverwezen naar het Bureau Sociaal Raadslieden (BSR). Dat adviseert de Belastingdienst op het Forum Fiscaal Dienstverleners.
Door corona verwacht de Belastingdienst meer ondernemers met betalingsachterstanden. De dienst wordt hierin gesteund door de deurwaarders die een incassogolf vrezen vanwege oplopende betalingsachterstanden bij ondernemers. Als een belastingadviseur zijn klant vanwege zijn problematische schulden niet meer op zakelijke wijze wil of kan helpen, dan bestaat de mogelijkheid om hem door te verwijzen naar Bureau Sociaal Raadslieden (BSR). Op deze manier laat de adviseur zijn klant op menselijk vlak niet vallen en kan de schuldhulpverlening adequaat en snel op gang kan komen, aldus het bericht van de Belastingdienst.
Sociaal raadslieden
BSR springt onvermogende mensen in een groot aantal gemeenten bij. De laagdrempelige dienstverlening is anoniem en bedoeld voor de meest kwetsbare inwoners van de regio/gemeente waarin het bureau gevestigd is. Sociaal raadslieden van BSR werken zelfstandig en zijn onafhankelijk van de gemeente die hen met subsidies betaalt voor verrichte werkzaamheden. Zij leggen schriftelijk verantwoording af aan de gemeenteraad, zodat die zijn beleid kan afstemmen op de actuele sociaalmaatschappelijke praktijksituatie. Vanuit zo’n 80 BSR’s vinden jaarlijks gemiddeld 400.000 contacten met cliënten plaats, die in totaal meer dan 500.000 vragen stellen.
Sociaal raadsleden bemiddelen, helpen met het opstellen van bezwaar- en beroepschriften en dienen - zo nodig - ook klachten in. Zij hebben niet alleen veel te maken met instanties, zoals de gemeentelijke sociale dienst, UWV, Belastingdienst en nutsbedrijven (gas, water en elektra), maar ook met schuldeisers en werkgevers.
Het Juridisch Loket
Helaas zijn niet in elke regio of gemeente sociaal raadslieden actief. Ondernemers en particulieren kunnen in zo’n geval contact opnemen met een andere hulporganisatie in de buurt. Als iemand bijvoorbeeld schulden heeft, kan diegene met zijn vragen gratis terecht bij Het Juridisch Loket.
Collectief schuldregelen met 'Pact van Noordeinde'
Oktober vorig jaar sloten zo’n 80 gemeentes het zogeheten 'Pact van Noordeinde' over betere schuldhulpverlening. Collectief schuldregelen is één van de maatregelen daarin. De Belastingdienst werkt structureel samen met gemeenten om collectief schuldregelen mogelijk te maken. Mensen met schulden bij de Belastingdienst kunnen daardoor eerder hun leven weer oppakken. Inmiddels loopt er, na een succesvolle proef in Den Haag, ook een proef in Amsterdam.
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
Tot slot geldt vanaf 1 januari 2021 de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Alle gemeenten moeten met ingang van die datum de schuldhulpverlening aan ondernemers faciliteren. Gemeenten mogen ondernemers niet meer zomaar wegsturen, maar moeten ze zelf opvangen of doorsturen naar instanties die daarvoor bestemd zijn. Als een belastingadviseur financiële problemen ontdekt bij zijn klant, schakel dan in overleg met hem de gemeente in waar hij woont.
Bron: Belastingdienst