De Belastingdienst wil videobellen verder uitbreiden en verbeteren, door onder meer de doorlooptijd te verkorten en het uitbreiden van de onderwerpen waarvoor een videogesprek mogelijk is. Verder wordt onderzocht of de Belastingdienst videobellen binnenkort kan inzetten voor intermediairs of bedrijven.

Een jaar geleden startte de Belastingdienst met videobellen als onderdeel van de dienstverlening voor burgers. Wat begon als een manier om op afstand te helpen, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel van het contact van de Belastingdienst met burgers.

Of het nu gaat om studenten, mensen die net klaar zijn met een nachtdienst, of burgers die in het buitenland wonen: de Belastingdienst kan de burgers helpen op een tijdstip dat voor hun past. Videobellen sluit goed aan bij de behoefte van mensen om zelf te kiezen hoe zij contact met de Belastingdienst willen opnemen. De Belastingdienst ziet dat steeds meer mensen met relatief eenvoudige vragen gebruikmaken van videobellen. Maar het biedt ook uitkomst bij complexere zaken, zoals aangiften vanuit het buitenland.  

Uitkomsten evaluatie videobellen

Aantal gesprekken: Van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 zijn 6.000 hulpverzoeken digitaal afgehandeld en zijn 3.362 afspraken gemaakt tijdens de Hulp Bij Aangifte (HuBA)-campagne.

Medewerkers: Momenteel behandelt 46% van de medewerkers van de dienst hulpverzoeken via videobellen.

Meest voorkomende onderwerpen: Belastingzaken, betalingsregelingen en hulp bij aangifte zijn de meest gestelde vragen tijdens de videogesprekken. Er is een stijging in vragen over toeslagen.

Waardering: De waardering voor videobellen heeft een score van 8,1.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

350

Gerelateerde artikelen