Het Franse Institut Economique Molinari heeft per EU-lid de belastingdruk in kaart gebracht voor werknemers en per land de 'belastingbevrijdingsdag' bepaald. Voor Nederland is die datum 18 juni. Vanaf deze datum verdienen werknemers voor zichzelf conform het idee van de 'Tax Freedom Day' in de VS. Theoretisch gezien werken mensen vanaf die dag niet meer voor de staat, maar voor hun eigen portemonnee. Nederland zit met deze datum zes dagen boven het EU-gemiddelde.

Nederland bezet een stabiele plek in de ranglijst. In 2015 was voor ons land ook al 18 juni bepaald als bevrijdingsdag. De lijst van alle bevrijdingsdagen in de EU ziet er als volgt uit:

Bron: Institut Economique Molinari

Frankrijk, Oostenrijk en België voeren de lijst aan van landen waar werknemers het langst moeten betalen aan de overheid. Voor Franse werknemers is de belastingdruk ten opzichte van vorig jaar wel fors gedaald. In 2018 moesten ze nog acht dagen langer werken voor de Franse staat. Onze zuiderburen staan met 15 juli op de derde plaats. Dat is 24 dagen eerder dan in 2013. De Belgische werknemers genieten van bijna 4.000 euro meer jaarlijkse nettoloon dan in 2013, stellen de onderzoekers vast.

De gegevens komen uit de tiende editie van 'The Tax Burden of Typical Workers in the EU' (De belastingdruk van de gemiddelde werknemer in de EU) die donderdag is vrijgegeven. Het onderzoek is uitgevoerd door James Rogers en Cécile Philippe van het onafhankelijke Institut Economique Molinari en is gebaseerd op loongegevens van de OESO en van de nationale instituten voor de statistiek.

Bron: Institut Economique Molinari/Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Carrousel: Carrousel

83

Gerelateerde artikelen