In een artikel over de positie van de mobiele zeer vermogende particulier, de 'high net worth individual’, richt fiscalist en hoogleraar Stan Stevens zijn pijlen op de fiscale behandeling van (de inkomsten uit) vermogen waardoor een emigratie niet meer resulteert in een belastingvoordeel. Kan Nederland belastingontwijking door deze groep bijvoorbeeld bemoeilijken door haar heffingsrechten uit te breiden bij emigratie?

Sinds de financiële crisis staat belastingontwijking vol in de belangstelling en op de politieke agenda. Daarbij wordt inmiddels ook kritisch gekeken naar het fiscale stelsel voor en gedrag van zeer vermogende particulieren. Deze discussie vindt plaats tegen de achtergrond van zorgen over een toenemende inkomens- en met name vermogensongelijkheid.

Zoals bekend kent Nederland al een uitgebreid stelsel van exitheffingen en personen die in het buitenland wonen en kan iemand in Nederland buitenlands belastingplichtig zijn. Het kabinet heeft onlangs voor het eerst suggesties gedaan voor een belastingheffing van de high net worth individuals. Zo zou de internationale uitwisseling van informatie naar bezit van vastgoed en andere niet-financiële bezittingen kunnen worden uitgebreid. Ook wordt door meer landen steun uitgesproken voor een minimale belastingdruk van 2 procent op het vermogen van miljardairs. 

Stevens onderzoekt in zijn artikel in Tijdschrift fiscaal ondernemingsrecht op welke wijze Nederland nu haar heffingsrechten behoudt en gaat hij in op de vraag of een uitbreiding van de heffingsrecht wenselijk en mogelijk is. Een van zijn constateringen is dat het heffingsrecht kan worden uitgebreid door te regelen dat een inwoner die Nederland heeft verlaten wordt geacht nog gedurende een bepaalde periode in Nederland te wonen. "Een dergelijke uitbreiding is vanwege de toepassing van belastingverdragen echter niet effectief. Daarvoor zullen de belastingverdragen moeten worden gewijzigd", zegt Stevens er meteen bij. 

Een andere constatering van de hoogleraar is dat voor het nieuwe box 3 ook een exitheffing moeten worden ingevoerd voor zover de heffing wordt uitgesteld.

----------------------------------------

Uitgever en redactie van het Tijdschrift fiscaal ondernemingsrecht hebben besloten het artikel van Stan Stevens 'De mobiele zeer vermogende particulier' (TFO 2024/194.5) vrij te geven op het informatieplatform InView.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

19

Gerelateerde artikelen