Het kabinet versnelt de overgang naar het tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting. De invoering zou in 2021 plaatsvinden, maar dat gebeurt al in 2020. Verder heeft het kabinet tal van andere fiscale maatregelen getroffen voor de burger. Kijk hieronder voor een selectie van de belangrijkste maatregelen. Voor de gedetailleerde plannen zie het dossier Prinsjesdag 2019.
Het tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting wordt versneld ingevoerd. Daarnaast gaan de arbeidskorting en de algemene heffingskorting extra omhoog.
Energiebelasting
Particulieren betalen energiebelasting per m3 gas en kWh elektriciteit. Hoe meer energie een huishouden verbruikt, hoe meer energiebelasting wordt betaald. De meeste huishoudens blijven met hun verbruik in de eerste belastingschijf. Het tarief in deze eerste schijf voor elektriciteit gaat vanaf 2020 omlaag. Op dit moment betalen huishoudens voor elektriciteit 9,86 cent per kWh aan energiebelasting. Het tarief van de eerste schijf voor elektriciteit daalt met 0,09 cent per kWh. Dit tarief daalt de komende jaren verder.
Het tarief in de eerste schijf voor aardgas gaat juist omhoog. Op dit moment betalen huishoudens voor aardgas 29,31 cent per m3. Op 1 januari 2020 stijgt het tarief van de eerste schijf voor aardgas met 3,99 cent per m3. In de 6 jaren daarna komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij. De maatregel maakt de overstap aantrekkelijker van aardgas naar elektrische en meer duurzame warmteopties. Zoals een elektrische kookplaat en een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte.
Auto
Eigenaren van een elektrische auto* hoeven op dit moment geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Dit voordeel wordt verlengd tot 2025. Vanaf dat jaar gaat de automobilist wel mrb betalen. In 2025 betaalt hij echter maar een kwart van de mrb. Vanaf 2026 betaalt de bezitter van een elektrische auto de volledige mrb.
Motorrijtuigenbelasting voor plug-in hybrides
Eigenaren van een zogenaamde plug-in hybride** krijgen nu een korting van 50% op de mrb. Dit voordeel wordt ook verlengd tot 2025. In 2025 is de korting op de mrb nog 25%. Vanaf 2026 betaalt de bezitter van een plug-in hybride* de volledige mrb.
Bpm
Kopers van een nieuwe elektrische auto hoeven op dit moment geen aanschafbelasting (bpm) te betalen. Ook dit voordeel wordt verlengd tot 2025. Koopt iemand in 2025 een nieuwe elektrische auto, dan betaalt diegene hiervoor eenmalig een bedrag van € 360 per auto aan bpm. Dit bedrag stijgt na 2025 elk jaar mee met de inflatie.
Accijns diesel omhoog
De accijns op diesel gaat op 1 januari 2021 met 1 cent per liter omhoog. Op 1 januari 2023 gaat de accijns op diesel opnieuw met 1 cent omhoog. Met deze extra opbrengsten wil het kabinet de kosten betalen van maatregelen voor een beter klimaat.
*= Dit geldt voor alle varianten van elektrische auto's en plug-in hybrides. Dus ook: bestelauto's, bestelauto's ingericht voor het vervoer van een gehandicapte persoon, motorrijwielen, vrachtauto's, rijdende winkels, autobussen en buitenlandse motorrijtuigen.
** = Plug-in hybrides zijn auto's die zowel op elektriciteit als op benzine of diesel rijden.
Btw op e-books en digitale kranten omlaag
Vanaf 1 januari 2020 geldt voor elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften het lagere btw-tarief van 9%. Nu is dat nog 21%. Er is daardoor geen verschil in btw-tarief meer tussen papieren kranten, tijdschriften en boeken en de elektronische versies. E-books en digitale kranten en tijdschriften kunnen hierdoor goedkoper worden.
Bron: Ministerie van Financiën
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen
Dossiers: Prinsjesdag 2019
Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief