België voert een 'solidariteitsbelasting' in voor effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro. De opbrengst van de 'effectentaks' van 0,15 procent per jaar voor zowel personen als ondernemingen, naar verwachting jaarlijks 420 miljoen euro, gaat naar de financiering van de gezondheidszorg.
"We leven in heel uitzonderlijke tijden, waarin we inspanningen vragen van iedere burger om de coronamaatregelen te volgen en van het zorgpersoneel om onze gezondheidszorg draaiende te houden", zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem op de Vlaamse radio. "We vragen ook een bijdrage van de grote vermogens om dat gezondheidssysteem financieel mee te helpen ondersteunen."
De federale regering van premier Alexander De Croo heeft hierover maandagavond een akkoord bereikt, zei Van Peteghem. Onder de vorige regering vernietigde het Grondwettelijk Hof in 2018 een eerdere effectentaks van 0,15 procent op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro onder meer omdat die alleen van toepassing was op rekeningen van natuurlijke personen.
Volgens de minister zal deze belasting wel de toets met de Grondwet doorstaan. Alle effectenrekeningen zullen worden belast, voor alle financiële instrumenten, niet alleen aandelen en obligaties maar ook bijvoorbeeld opties.
Bron: ANP/Belga