De Belgische douane en belastingdienst eisen dat sportmerk Nike 1,5 miljard euro betaalt. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Nike zou te weinig invoerrechten en btw betaald hebben.

De autoriteiten in België zouden drie vennootschappen van Nike in het vizier hebben die betrokken zijn bij het Nike EMEA Logistics Center in het Belgische Laakdal. Via dat distributiecentrum worden artikelen van het merk verstuurd naar klanten en winkels in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De dienst Douane en Accijnzen stelt volgens De Tijd dat Nike te weinig accijnzen heeft betaald door een te lage waarde te hangen aan eigen spullen die de Europese Unie in komen. De spullen van het sportmerk zouden, voor ze de EU in komen, verschillende bedrijven van Nike passeren. Daardoor stijgt de waarde van de goederen telkens, omdat de verschillende bedrijven er kosten voor rekenen.

Nike zou zich niet aan de prijs van de goederen hebben gehouden bij de laatste verkoop tussen eigen bedrijven, maar aan de prijs tijdens de eerste verkoop. Daardoor zouden de spullen op papier goedkoper zijn dan ze werkelijk zijn. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) eist daarom ook dat Nike te weinig betaalde btw alsnog betaalt.

Nike is het niet met de claims eens en vecht ze aan. Het totale bedrag van 1,5 miljard euro is donderdag genoemd tijdens een korte voorbereidende zitting in de zaak. Een bron bevestigt het daarnaast aan De Tijd. Het proces zou pas starten op 26 februari 2026.

Bron: De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht, Douane

253

Gerelateerde artikelen