
Volgens de centrale bank in België, de Nationale Bank, is het Belgische vermogen in belastingparadijzen de laatste vier jaar met 18 miljard gedaald.
De bank maakte in 2013 een analyse van Belgische vermogens in buitenlandse fiscale constructies en traceerde destijds een bedrag van 47 miljard euro. Uit nieuw onderzoek blijkt dat daar nog 29 miljard van overblijft. De terugval is het grootst in de Kaaimaneilanden (-26 miljard), Hongkong (-4,5 miljard) en Jersey (-2 miljard). Omgekeerd is er een forse toename van Belgisch geld in de Verenigde Arabische Emiraten (+6,3 miljard).
Volgens ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt, lid van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) die onlangs uit het Belgische kabinet is gestapt, tonen de cijfers aan dat de zogenoemde Kaaimantaks, de fiscale regularisatie en de versterkte internationale gegevensuitwisseling hun werk doen. De oppositie bestrijdt dit. "Van Overtveldt kan op geen enkele manier aantonen dat er 18 miljard naar België is teruggevloeid.” Volgens Belgische fiscalisten hebben de Belgen met zwart geld echter wel degelijk begrepen dat het net van de fiscus zich sluit, zo schrijft het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws.
De Kaaimantaks is vergelijkbaar met de Nederlandse regeling rond het afgezonderd particulier vermogen. De fiscale regularisatie komt overeen met de inkeerregeling.
Bron: HLN
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht