De belofte van de Amerikaanse president Donald Trump om Frankrijk dit jaar niet te bestraffen met importheffingen vanwege de invoering van een Franse digitaks is van "cruciaal belang" om tot een mondiaal akkoord over een omzet- of winstbelasting voor grote internetbedrijven te kunnen komen.

Dat zei EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Economie) na afloop van een vergadering van de EU-ministers van Financiën in Brussel.

Trump en president Emmanuel Macron sloten maandag een 'staakt-het-vuren' over de kwestie. De Franse minister Bruno Le Maire sprak van "een startpunt" voor een akkoord over wereldwijde invoering van een digitaks maar waarschuwde dat Parijs zijn beleid niet opschort. Hij zei te hopen dat de onderhandelingen over een belasting voor internetbedrijven nog dit jaar kunnen worden afgerond in OESO-verband.

Vorig jaar zette de EU plannen voor een Europese digitaks voor grote bedrijven als Google, Amazon en Apple in de ijskast in afwachting van onderhandelingen vanuit de OESO, de samenwerkingsorganisatie van 36 welvarende landen. Dombrovskis zei dat de EU "met één stem" spreekt om een mondiale oplossing te vinden. Als er in 2020 geen akkoord is, wil de EU de eigen plannen nieuw leven inblazen.

Davos

Ondertussen praten de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en zijn Amerikaanse collega Steven Mnuchin in de kantlijn van het Wereld Economisch Forum in Davos over de Franse digitaks. De Franse minister gaf aan te hopen snel een compromis te sluiten over de belasting op bedrijven die digitale diensten aanbieden.

Of dat er in zit is nog maar de vraag. Voor het onderhoud tussen de twee zei Mnuchin tijdens een paneldiscussie dat de digitaks Amerikaanse techbedrijven discrimineert. "Als mensen willekeurige belastingen willen instellen gericht op onze techbedrijven, zullen wij overwegen willekeurige heffingen in te stellen tegen autobedrijven", dreigde hij. Of dat Frankrijk op andere gedachten brengt, valt echter te bezien. Franse automakers verkopen nauwelijks auto's in de Verenigde Staten.

Overigens is Frankrijk niet het enige land dat de digitaks ziet zitten. Het Verenigd Koninkrijk werkt aan zijn eigen variant. De heffing op onlineverkopen is een reactie op het belastingbeleid van grote techbedrijven waardoor ze in de meeste landen nauwelijks of geen belasting betalen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht

3

Gerelateerde artikelen