Het ministerie van Financiën verlengt de contracten met zzp’ers die werkzaam zijn voor de hersteloperatie toeslagen tot na 1 januari 2025. Dit geldt ook voor zzp’ers die door het ministerie zelf worden aangemerkt als (waarschijnlijk) schijnzelfstandigen. Staffingbedrijven die deze zzp’ers leveren, mogen eventuele naheffingen en boetes doorbelasten aan het ministerie. Dit blijkt uit een brief in handen van het kennisplatform voor de arbeidsmarkt, ZiPconomy. Deze brief stuurde het ministerie onlangs aan de bedrijven via wie deze zzp’ers worden ingehuurd.

Het ministerie heeft bevestigd aan staffingbedrijven dat veel contracten met zzp’ers die een hoog risico op schijnzelfstandigheid hebben, eind 2024 worden verlengd. “In 2025 zullen, indien noodzakelijk, nog nieuwe uitvragen volgen,” aldus het ministerie in de brief. Het ministerie benadrukt daarbij dat “ook in de Tweede Kamer is bevestigd dat de hersteloperatie de komende jaren schijnzelfstandigen kan blijven inzetten.

Het platform citeert uit de brief verder dat als de bureaus reputatieschade lijden door controles, het ministerie adviseert hen te verwijzen naar “de afspraken die in de Tweede Kamer zijn gemaakt ten aanzien van de inzet van schijnzelfstandigen ten behoeve van de hersteloperatie.”

In de zomer schreef het ministerie nog aan de Tweede Kamer dat er actief zou worden gestuurd op het afbouwen van situaties van potentiële schijnzelfstandigheid per uiterlijk 1 januari 2025. Voormalig staatssecretaris Idsinga meldde echter in september dit jaar dat het ministerie van Financiën ook na 1 januari 2025 schijnzelfstandigen aanhoudt bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). De Belastingdienst zal ook bij de UHT gaan handhaven, zei Idsinga destijds. "Er zal in het handhavingsbeleid geen uitzondering worden gemaakt voor overheidwerkgeverschappen."

Bron: ZiPconomy

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Inkomstenbelasting

761

Gerelateerde artikelen