Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) heeft vrijdag, als debutant op het Europese politieke toneel, met zijn EU-collega's gesproken over de toegankelijkheid tot het recht en de inzet van mediation. Lang is gesproken over het belang van een goed rechtssysteem, betrouwbare rechtspraak en de voorspelbaarheid van beslissingen. "Dat is cruciaal voor de economische verhoudingen en voor de concurrentiekracht", zei de bewindsman na afloop van de EU-vergadering tegen het ANP.

"Met name als het gaat om de internationale handel is het voor bedrijven heel bepalend of ze vertrouwen hebben in een land. En of ze vertrouwen hebben in een land hangt sterk samen met vertrouwen in de rechtspraak. En dan kom je al heel snel uit op de rechtsstaat", legt Struycken uit, die twintig jaar advocaat is geweest. Het is volgens hem "een hele belangrijke factor" voor mensen, en dus ook voor ondernemers, dat ze weten dat er in een land rechters zitten die onafhankelijk en niet-politiek zijn.

Concurrentiekracht staat hoog op de Europese politieke agenda, zeker na het verschijnen van het rapport-Draghi. Daarin hamert de voormalige baas van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, op versterking van de Europese concurrentiekracht ten opzichte van de Verenigde Staten en China.

Toegankelijkheid tot het recht is een belangrijk onderdeel van concurrentiekracht, zei Struycken. Zeker ook "cross-border" zoals hij het noemt. "Als je over de grens zaken doet, en dat doen we natuurlijk als Nederland, dan moeten ondernemers op een eenvoudige manier weten wat hun rechten buiten Nederland zijn." Dat geldt zeker voor het midden- en kleinbedrijf. Het mkb moet ook makkelijk toegang tot het recht krijgen. "Daar is de Europese Commissie erg mee bezig. Dat is ook de agenda voor de komende jaren."

Struycken, en het Nederlandse kabinet, gelooft in mediation. In de ogen van de staatssecretaris is mediation een manier om het recht dichter bij de mensen en de bedrijven te brengen. "Het is ook goedkoper en sneller. Niet alleen in het commerciële verkeer, maar ook in het strafrecht. Mediation brengt partijen bij elkaar. Dat biedt vaak een veel betere oplossing van het geschil dan een beslissing van een rechter."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

2

Gerelateerde artikelen