Buitenlandse moederbedrijven van Nederlandse ondernemingen die loonsteun hebben ontvangen, mogen in sommige gevallen toch dividend uitkeren, bonussen uitbetalen of eigen aandelen inkopen. Dat bevestigt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken), na berichtgeving van de NOS. Het gaat om een uitzondering op een verbod voor bedrijven die gebruikmaken van de tweede ronde NOW-steun.

Koolmees benadrukt dat de uitzondering al in de regeling stond die in de zomer naar de Tweede Kamer ging. "Het doel van de regeling was behoud van werkgelegenheid in Nederland", voegt de minister eraan toe. Als Nederlandse bedrijven alleen loonsteun zouden krijgen als een moederbedrijf geen dividend uitkeert, zou dat voor het moederconcern wellicht reden zijn geweest geen steun aan te vragen. Dat zou dan banen in Nederland kosten. Zijn ambtenaren hebben volgens hem verkend of het mogelijk zou zijn ook buitenlandse moederconcerns het betalen van bonussen en dividend te verbieden. Maar zij achtten het risico te groot dat daardoor juist banen verloren zouden gaan.

Het verbod om dividend uit te keren, bonussen uit te betalen en eigen aandelen in te kopen is in het tweede steunpakket gekomen vanwege een nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer. Het voltallige parlement steunde in april een voorstel van D66. Ontvangers van de overheidssteun moeten er alles aan doen om voldoende buffers op te bouwen, zo was het idee. 

Ambtenaren stonden aanvankelijk ook achter dit verbod, maar veranderden vervolgens hun advies. Volgens de NOS kwam dit door kritiek van werkgeversorganisatie VNO-NCW en Nederlandse dochterbedrijven van buitenlandse ondernemingen. Daarnaast zou geen enkel ander land zo streng zijn geweest op dit gebied als Nederland, meldt de NOS.

Oppositiepartijen SP en PvdA zijn niet te spreken over de uitzondering. "Lak aan de wens van de Kamer. Maar belangrijker, lak aan de samenleving", zegt SP-leider Lilian Marijnissen in een reactie. "Terwijl mensen hun baan of bedrijf verliezen, kunnen buitenlandse aandeelhouders blijven cashen terwijl ze staatssteun krijgen voor het behoud van banen."

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk vind dat "het kabinet er scherp op moet toezien dat de noodsteun wordt gebruikt om mensen aan het werk en bedrijven overeind te houden. Het is voor de PvdA onacceptabel dat grote bedrijven, aandeelhouders en directieleden profiteren, terwijl mensen op de werkvloer met lege handen achterblijven."

Bron: NOS/Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Sociale zekerheid werkloosheid

Dossiers: Corona

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen