Met het borgstellingskrediet voor de landbouw kunnen ondernemers, bij wie de bank onvoldoende zekerheden voor kredietverlening heeft, toch een financiering krijgen omdat de overheid borg staat voor een deel van hun lening bij de bank of financier. Deze regeling loopt aan het einde van dit jaar af maar minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gaat de subsidie met 1 jaar verlengen.

Dat blijkt uit haar brief aan de Tweede Kamer. Momenteel wordt de doeltreffendheid en doelmatigheid van deze subsidiemodule geëvalueerd. De minister heeft echter besloten de regeling met 1 jaar te verlengen en niet te wachten op de uitkomsten van de evaluatie in het najaar van 2024. De land- en tuinbouwsector zou anders vanaf 1 januari 2025 geen gebruik meer kunnen maken van de subsidie omdat goede investeringsplannen geen doorgang kunnen vinden vanwege een zekerhedentekort in de financiering.

Eerder op 1 juli 2023 is deze subsidiemodule verruimd met een tijdelijke borgstellingsmogelijkheid voor glastuinbouwbedrijven in verband met de hoge gasprijzen als gevolg van de Russische agressie tegen Oekraïne. Deze tijdelijke borgstellingsmogelijkheid wordt niet meer opengesteld na 31 december 2023. Ook worden de tijdelijke borgstelling vanwege de uitbraak van het coronavirus en een borgstelling voor vermogensverstrekkende kredieten niet meer opengesteld.

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Subsidies, Fiscaal ondernemingsrecht

Dossiers: Agro

90

Gerelateerde artikelen