In de podcast 'Veroordeeld' van podcastmaker Lauren Fabels en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein gaan de twee met veroordeelden in gesprek en willen ze van hen het eerlijke verhaal horen achter het plegen van een misdrijf. In een recente aflevering komt Jurgen aan het woord, een ondernemer die in 2013 werd veroordeeld voor btw-fraude.

Met vijf werknemers in dienst loopt het bedrijf van Jurgen in het inrichten van wachtkamers voor huisartsen en tandartsen best goed. Toch heeft de ondernemer het gevoel dat het niet genoeg is. Hij droomt van een grote succesvolle onderneming met meer medewerkers. “Ik wilde erbij horen, aanzien krijgen”, zo vertelt hij in de podcast.

Om zijn bedrijf groter te laten lijken, neemt hij nog eens zeven werknemers aan. Hun salarissen moeten betaald worden en dat lukt niet van de omzet. Hij besluit zijn aangifte omzetbelasting onjuist in te vullen en krijgt hierdoor ruim 800.000 euro aan belastinggeld onterecht uitgekeerd. Het lijkt te werken, tot de rechercheurs van de FIOD op een dag voor de deur staan. Het spel is uit. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van zestien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Ook is hij zijn schulden nog steeds aan het afbetalen.

De podcastaflevering van 'Veroordeeld' met Jurgen is te beluisteren op vele platformen, waaronder Spotify.

Bron: Trouw/Veroordeeld

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

498

Gerelateerde artikelen