De FIOD heeft voor de tweede maal een verdachte uit Wateringen aangehouden omdat hij na zijn eerste aanhouding in 2021 is doorgegaan met het opmaken van valse facturen waarmee hij grootschalige btw-fraude faciliteert.

Tijdens de doorzoekingen van zijn woning en een bedrijfspand in Lijnden is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. De FIOD kreeg signalen dat de man na zijn aanhouding in 2021 nooit is gestopt met zijn 'facturenfabriek’. Nieuw onderzoek van de FIOD laat zien dat de handelwijze vermoedelijke hetzelfde is.

De man faciliteert de btw-fraude als volgt. Hij stuurt valse facturen naar kledinghandelaren die de valse inkoopfacturen in hun administratie opnemen. De kledinghandelaren vragen de op de facturen vermelde btw terug aan de Belastingdienst. Zij krijgen op die manier een onrechtmatig belastingvoordeel, omdat zij geen kleding hebben ingekocht bij de bedrijven van de verdachte man. De kledinghandelaren kopen wel kleding in het buitenland zonder btw. Het belastingnadeel voor de Nederlandse Staat wordt berekend op ruim 9 miljoen euro.

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

504

Gerelateerde artikelen