Het kabinet heeft besloten om geen uitvoering te geven aan de motie Van Meenen (D66) dat afgelopen dinsdag in de Eerste Kamer is aangenomen. In deze motie wordt het kabinet verzocht om de voorgenomen maatregel 'opheffen meerdere posten verlaagd btw-tarief' in een separaat wetsvoorstel op te nemen.

Dit betekent dat het kabinet de wetgeving die de verhoging van de btw voor sport, media, cultuur en logies per 1 januari 2026 naar 21 procent mogelijk maakt, onderdeel blijft uitmaken van het Belastingplan 2025. Dat maakt het lastiger voor de oppositie om nog een stokje voor de verhoging te steken.

Het kabinet geeft als reden voor de weigering dat een apart wetsvoorstel de btw-maatregel loskoppelt van de rest van het lastenpakket. "Maatregelen met een budgettaire samenhang moeten in hetzelfde wetsvoorstel worden opgenomen waarmee de financiële onderbouwing duidelijk wordt gemaakt", aldus de bewindspersonen van Financiën Eelco Heinen en Folkert Idsinga.

Bovendien vrezen Heinen en Idsinga dat een apart wetsvoorstel vertraging kan oplopen door bijvoorbeeld uitstel van de stemming in het parlement. Ondernemers krijgen dan onvoldoende de gelegenheid om zich op de tariefswijzigingen voor te bereiden en hun ICT-systemen aan te passen. "Medio 2025 moet er volledige duidelijkheid bestaan over de wetgeving om de tariefsverhogingen per 1 januari 2026 in te kunnen laten gaan", aldus de bewindspersonen in hun brief (pdf) aan de Eerste Kamer.

Over de motie Van Meenen is eerder bericht op TaxLive.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

13

Gerelateerde artikelen