De bestuurscolleges en eilandsraden van Bonaire, St.-Eustatius en Saba zien niet de logica in van de maatregel in het Belastingplan BES 2025 om de instap naar de tweede schijf in de inkomstenbelasting te verlagen van een belastbaar inkomen van 322.769 dollar naar 50.000 dollar. De eilandbesturen schrijven in een brief aan het Nederlandse ministerie van Financiën dat ze een goede koopkrachtanalyse missen en vrezen voor een hogere belastingdruk voor groepen burgers en ondernemers.

Dat meldt Bonaire.nu. De website schrijft: "Daar waar het hogere tarief van 35,4 procent nu pas van toepassing is op inkomens boven de 322.769 dollar per jaar, zou dat hogere tarief conform het Belastingplan 2025 al gaan gelden voor inkomens vanaf 50.000 dollar. Het gaat dus om een grens die maar liefst 84,6 procent lager is dan de huidige. De eilandbestuurders zien daar, voorzichtig uitgedrukt, de logica niet van in." Volgens de briefschrijvers ontbreekt een koopkrachtanalyse om te beoordelen of inkomens boven deze grens de hogere belastingdruk kunnen dragen zonder in financiële problemen te komen. Ook de verlaging van de tijdelijke korting op de vastgoedbelasting voor hotels stuit op bezwaren, aldus de nieuwssite.

Voormalig staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de derde Fiscale Beleids- en Uitvoeringsagenda in april dit jaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Hiervan maakt het Belastingplan BES 2025 onderdeel uit. Uitgangspunt is het draagkrachtbeginsel, zo benadrukte de bewindsman destijds. Alle aanpassingen in het belastingplan voldoen volgens Van Rij aan de aanbevelingen van de commissie Thodé, de werkgroep die onderzoek heeft gedaan naar de armoedeproblematiek op de BES-eilanden.

Bron: Bonaire.nu

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingen overzeese Rijksdelen

220

Gerelateerde artikelen