De omzet van het Nederlandse bedrijfsleven blijft voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten van bedrijven die vallen onder buitenlands zeggenschap. Van iedere euro die hier wordt omgezet, komt ongeveer 37 eurocent toe aan een onderneming met een moederbedrijf buiten onze landsgrenzen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een rapport.
Het Nederlandse bedrijfsleven telt in totaal meer dan 1 miljoen bedrijven. Daarvan zijn er ongeveer 12.000 onder zeggenschap van een buitenlands moederbedrijf. Naast het gegeven dat bijna 40 procent van de omzet toe te schrijven is aan de 'buitenlanders', zijn die bedrijven ook nog eens goed voor 19 procent van de werknemers. Circa 867.000 mensen zijn in dienst van een van huis uit buitenlandse onderneming.
Het aandeel van buitenlandse bedrijven aan de Nederlandse economie ligt volgens het statistiekbureau al jaren op een gelijk niveau. Vooral van huis uit Amerikaanse bedrijven dragen fors bij aan de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven. Circa 12 procent van de totale omzet werd in 2014 door bedrijven onder Amerikaans zeggenschap gerealiseerd. Dat komt neer op een bedrag van 165 miljard euro. Vaak gaat volgens het CBS om bedrijven die actief zijn in de ICT.
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waren goed voor respectievelijk 68 miljard en 52 miljard euro aan omzet.
Nederlandse huishoudens met een matige of slechte woningisolatie worden hard getroffen door de energiebelasting. Wie goede isolatie heeft en van het gas af is, krijgt geld terug van de Belastingdienst, terwijl bewoners van slecht geïsoleerde woningen soms duizenden euro’s betalen. Dat blijkt uit een berekening van Energievergelijk.nl.
Het aantal zzp'ers in Nederland is in het eerste kwartaal van 2025 gedaald met 28.000 vergeleken met dezelfde periode in 2024, de eerste afname sinds de start van de meting in 2013. Het aantal stoppers nam het meest toe onder zzp'ers met een technisch beroep, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
De koning heeft in 2025 nog steeds belastingvrijdom. Anders dan u en ik hoeft hij bepaalde belastingen niet te betalen. De vraag rijst of dit vandaag de dag nog gerechtvaardigd is.
Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een aanklacht tegen de Spaanse oud-koning Juan Carlos wegens belastingfraude verworpen. De vader van koning Felipe werd door een groep voormalige juristen, rechters en openbaar aanklagers beschuldigd. Volgens het hof zijn er geen nieuwe feiten, bewijzen of documenten ingediend die het rechtvaardigen het onderzoek opnieuw te openen.
De herbouw van Digipoort, een belangrijke digitale voorziening voor veilige berichtenuitwisseling tussen bedrijven en de overheid, gaat door. Dat schrijft staatssecretaris Szabó van Digitalisering in een brief aan de Tweede Kamer. Er worden extra maatregelen genomen om de sturing van het programma te versterken. Digipoort is cruciaal om bijvoorbeeld belastingaangiftes en digitale facturen veilig te kunnen verwerken.
De Staatssecretaris van Financiën heeft de Fiscale beleids- en uitvoeringsagenda 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan de keuzes die dit kabinet maakt. Zo is als bijlage een overzicht opgenomen van fiscale wetgeving zoals die nu is voorzien.
Het Noodfonds Energie verwacht op zeer korte termijn te moeten sluiten, omdat er veel meer vraag is naar de steun dan er geld in de pot zit. Sinds de heropening dinsdag 22 april 2025 zijn er al meer dan 120.000 aanvragen binnengekomen. "Als dit tempo aanhoudt, raakt het beschikbare budget van € 56,3 miljoen, afkomstig van de Rijksoverheid, binnen enkele dagen uitgeput", waarschuwt het fonds.
Zeker 68.000 mensen hebben een aanvraag gedaan voor financiële hulp bij het betalen van de energierekening. Ze deden dit bij het Tijdelijk Noodfonds Energie, dat bijna € 70 miljoen beschikbaar stelt voor mensen met relatief hoge gas- en elektriciteitskosten en een laag inkomen. Eerder deze week raakte een systeem van het UWV overbelast door de vele aanvragen van een inkomstenverklaring, maar door de extra inzet van capaciteit is de dienst weer bereikbaar.