Coca-Cola moet in de Verenigde Staten miljarden dollars betalen, omdat het bedrijf eerder niet genoeg belasting had afgedragen. Het Amerikaanse frisdrankenbedrijf, dat ook de eigenaar is van Fanta, had volgens de Internal Revenue Service, de Amerikaanse belastingdienst, tussen 2007 en 2009 te weinig belasting betaald over licentie-inkomsten in het buitenland. Coca-Cola zegt in beroep te gaan.

De zaak speelt al sinds 2015, nadat de Internal Revenue Service (IRS) aangiftes van het frisdrankenbedrijf had onderzocht. Toen was al duidelijk dat de naheffing in de miljarden kon lopen. De IRS heeft nu bepaald dat het gaat om ongeveer 2,7 miljard dollar. Maar Coca-Cola verwacht dat de naheffing inclusief rente kan oplopen tot ongeveer 6 miljard dollar (omgerekend 5,5 miljard euro).

Coca-Cola heeft naar eigen zeggen negentig dagen de tijd om tegen de naheffing van de IRS in beroep te gaan. Het bedrijf zegt "uit te kijken naar de mogelijkheid om dat proces te starten". "Coca-Cola is er sterk van overtuigd dat de IRS en de belastingrechtbank de regelgeving in deze zaak verkeerd hebben geïnterpreteerd en toegepast." Het bedrijf zal daarbij zijn standpunten "krachtig" verdedigen.

Verder zegt Coca-Cola de naheffing inclusief rente wel te betalen terwijl het beroep loopt.

De naheffing is voor Coca-Cola een relatief klein bedrag. Een paar weken geleden maakte het frisdrankbedrijf zijn resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar bekend. Coca-Cola profiteerde van prijsverhogingen, de verkopen stegen tot 12,4 miljard dollar en de winst kwam uit op 2,6 miljard dollar. Ook had het bedrijf zijn omzetverwachting voor de rest van het jaar naar boven bijgesteld. In het eerste kwartaal werd 11,3 miljard dollar omzet behaald.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

2

Gerelateerde artikelen