
Antidiscriminatiewetgeving werkt onvoldoende en is gecompliceerd. Ook niet op discriminatie gerichte wetgeving kan onbedoeld voor discriminatie zorgen. Dit concludeert de Parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving van de Eerste Kamer in het rapport Gelijk recht doen. De commissie heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van wetgeving in de praktijk op de terreinen arbeidsmarkt, onderwijs, sociale zekerheid en politie.
Voor het verbeteren van de kwaliteit van wetgeving stelt de onderzoekscommissie voor een checklist in te voeren dat regering en parlement moet helpen discriminerende effecten in wetgeving te voorkomen. De checklist, of afwegingskader, bevat vragen die de wetgever zichzelf vooraf bij het opstellen van wetten en regels moet stellen om discriminatie te voorkomen. Het parlement kan deze vragen gebruiken als toetsstenen om wetsvoorstellen te beoordelen. De vragen zijn ondergebracht bij zes hoofdthema’s: vertrouwen, aandacht, normering en taalgebruik, eenvoud, verantwoordelijkheid en leiderschap, en heldere en effectieve (klacht)procedures.
In elke wet die zich ervoor leent moet volgens de commissie expliciet verwezen worden naar het verbod op discriminatie. Pas op voor stigmatiserend taalgebruik en vooroordelen in wetteksten. Verder is de wetgeving vaak zo complex dat mensen hierdoor geen gebruikmaken van bepaalde rechten. De commissie pleit voor meer eenvoud bij wetgeving. Er zou ook meer aandacht moeten zijn voor het melden van klachten. Verder moet de wetgever volgens de onderzoekscommissie meer vertrouwen hebben in burgers en bedrijven.
Verantwoordelijkheid en leiderschap
Volgens de onderzoekscommissie moet de wetgever uitvoeringsorganisaties, werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen aansturen door duidelijker normen te stellen. De wetgever moet deze instellingen expliciet de verantwoordelijkheid voor non-discriminatie geven en erop toezien dat dit wordt nageleefd.
Bron: Eerste Kamer
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Arbeidsrecht, Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet, Sociale zekerheid algemeen