In crisissituaties zoals oorlogen, pandemieën of overstromingen wil het kabinet voorkomen dat werkgevers in de problemen komen en werknemers hun baan verliezen. Het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis (Wpc) biedt enkele instrumenten die de werkgever kan inzetten in dit soort onvoorzienbare situaties die buiten het ondernemersrisico vallen. Het concept-Wpc is op 14 mei 2024 in internetconsultatie gegaan. Belangstellenden kunnen tot en met 25 juni 2024 reageren.
In crisissituaties waarin er over een periode van 2 maanden gemiddeld tenminste 20% minder werk is, kunnen bedrijven voor maximaal 6 maanden aanspraak maken op de instrumenten uit de Wpc. Ze kunnen dan kiezen voor herplaatsing, verminderde loondoorbetaling met loonsubsidie of een combinatie van die 2.
Herplaatsing
Bij herplaatsing kan een bedrijf tijdelijk eenzijdig de werkzaamheden van personeel wijzigen, door hun werknemers in een andere functie te laten werken. Dit zodat medewerkers zoveel mogelijk kunnen blijven doorwerken. Werkgevers moeten hun personeel dan wel 100% blijven doorbetalen.
Verminderde loondoorbetaling
Werkgevers hebben ook de optie om hun werknemers 10% minder loon te betalen over de uren die door de crisis niet gewerkt kunnen worden. Als een werkgever hiervoor kiest, kan hij loonsubsidie aanvragen bij UWV. Hij krijgt dan 65% van de loonkosten over de niet-gewerkte uren.
Bron: Rijksoverheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Sociale zekerheid werkloosheid