De Consumentenbond oppert een alternatief voor de salderingsregeling, waarmee mensen de stroomopbrengst van zonnepanelen mogen wegstrepen tegen hun energieverbruik. De Tweede Kamer stemt donderdag over het kabinetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2027 af te schaffen. Dat is volgens de Consumentenbond een slecht idee en daarom stelt de belangenorganisatie als alternatief een 'zonnestroomsubsidie' voor.
In het plan van de Consumentenbond krijgen consumenten een vaste vergoeding per teruggeleverde hoeveelheid stroom voor een looptijd van vijftien jaar. Deze subsidie zou dan gelden tot een bepaald maximum, zodat bezitters van extra grote daken geen subsidie krijgen op grote overschotten aan teruggeleverde stroom. Volgens de bond voorkomt dit plan dat consumenten nu acuut stoppen met investeren in zonnestroom.
"Ons plan geeft consumenten zekerheid", stelt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. "Tegelijkertijd stimuleert deze regeling consumenten om zoveel mogelijk opgewekte stroom direct zelf te gebruiken. Want het subsidiebedrag wordt zo vastgesteld dat eigen verbruik ongeveer twee keer zo veel oplevert als teruglevering. Daarmee komen we ook tegemoet aan de wens om iets te doen aan de overbelasting van het volle stroomnet. Bovendien is ons voorstel voor de overheid honderden miljoenen euro's voordeliger dan de huidige salderingsregeling."
Samen met huizenbezittersorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH), huurdersclub de Woonbond en corporatiekoepel Aedes heeft de Consumentenbond dinsdag ook een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze petitie om zonnepanelen lonend te houden voor consumenten werd bijna 200.000 keer ondertekend.
De huidige salderingsregeling is financieel gunstig voor zonnepaneelbezitters omdat ze overtollig opgewekte energie op zonnige dagen, die ze aan het stroomnet leveren, kunnen wegstrepen tegen hun eigen verbruik op andere momenten. Energiebedrijven willen al langer van de regeling af, maar zonder de regeling dreigt de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren minder interessant te worden. Daarbij speelt ook mee dat veel energiebedrijven inmiddels kosten in rekening brengen bij zonnepaneelbezitters die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet, omdat de leveranciers daar zelf ook veel extra kosten voor moeten maken.
Lees ook het thema Wetsvoorstel Wet beëindiging salderingsregeling per 2027 (36611) op Inview.
Bron: ANP