Payrollbedrijven hebben voor miljoenen coronasteun kunnen incasseren die daar niet voor bedoeld was, schrijft de Volkskrant. Dat is het gevolg van wetgeving die payrolling onaantrekkelijker moest maken. Een deel van de omzetdaling die dat veroorzaakte, hebben de bedrijven kunnen verhalen dankzij de coronasteunmaatregelen.

Payrollbedrijven, die mensen in dienst hebben om ze 'uit te lenen' aan andere bedrijven, hadden rond de jaarwisseling al last van omzetverlies. Dat komt door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die op 1 januari van kracht is geworden. De Wab schrijft voor dat payrollers dezelfde arbeidsvoorwaarden - zoals loon en pensioen - krijgen als medewerkers die bij het inhurende bedrijf in dienst zijn. Daardoor werd payrollen minder aantrekkelijk.

Aparte cijfers voor payrollbedrijven zijn er niet, maar voor de hele uitzendbranche was de omzet in januari 12 procent lager dan vorig jaar, aldus de ABU. Uit een rondgang van de brancheorganisatie blijkt dat de Wab meer invloed had op de omzet dan de coronacrisis. Dat omzetverlies konden bedrijven dit voorjaar opvoeren bij de aanvraag voor coronasteun. De hogere, gemiddelde kwartaalomzet uit 2019 geldt immers als vergelijking.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen

Dossiers: Corona

0

Gerelateerde artikelen