Op 30 september hield de Belastingdienst een webinar voor belangstellenden met als onderwerp 'De gevolgen van de fiscale maatregelen in coronatijd'. Deelnemers konden tijdens dit webinar vragen stellen waarvan het Forum fiscaal dienstverleners de meest gestelde vragen - met antwoorden - over de inkomstenbelasting heeft verzameld. Een aantal antwoorden op vragen over de eigen woning zijn gecorrigeerd.

De complete lijst van vragen en antwoorden over de inkomstenbelasting zijn op 21 oktober jl. op TaxLive gepubliceerd. Hiervan zijn twee vragen over de eigen woning dus gecorrigeerd (in cursief de delen die gecorrigeerd zijn):

 

V: Bij geen renteaftrek door de coronacrisis, wel bijtelling eigenwoningforfait?
A: Het beleidsbesluit 'Eigenwoningrente; betaalpauze voor rente en aflossing eigenwoningschuld' ziet op de aftrekbare kosten eigen woning en niet op de toepassing van het eigenwoningforfait. Als een belastingplichtige - als gevolg van een afgesproken betaalpauze in 2020 - geen aftrek van rente heeft, is de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld niet van toepassing. Het bepaalde in artikel 3.123a, vierde lid Wet IB 2001 verhindert dit namelijk.

V: De korting op de bijtelling huurwaardeforfait lage woningschuld blijft wel in de aangifte? (Hierdoor moeten mensen die geen rente kunnen betalen dus wel over de bijtelling IB betalen.)
A: Het beleidsbesluit 'Eigenwoningrente; betaalpauze voor rente en aflossing eigenwoningschuld' ziet op de aftrekbare kosten eigen woning en niet op de toepassing van het eigenwoningforfait. Als een belastingplichtige als gevolg van een afgesproken betaalpauze in 2020 geen aftrek van rente heeft, is de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld niet van toepassing. Het bepaalde in artikel 3.123a, vierde lid Wet IB 2001 verhindert dit namelijk.

Het Dossier Coronavirus bevat twee up-to-date dossierpagina's over Belastingheffing formeel en Belastingheffing materieel. Lees ook het thema Eigenwoningregeling.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Corona

2

Gerelateerde artikelen