Bron: CPB
Gerelateerde artikelen
Economen verwachten verdere groei aantal faillissementen in 2025
Het aantal faillissementen in Nederland zal dit jaar verder stijgen, verwachten economen Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO en Hugo Erken van RaboResearch. Maandag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat bijna 4300 bedrijven vorig jaar failliet werden verklaard, 30 procent meer dan in 2023 en het hoogste aantal in acht jaar.
Triodos denkt dat veel gedupeerden voor schikking kiezen
Triodos Bank denkt dat "veel" van de tienduizenden gedupeerden akkoord gaan met de vrijdag rondgekomen schikking van 10 euro per certificaat. "Ik kan niet in hun hoofden kijken, maar het belangrijkste is dat de grootste organisatie qua aantal sympathisanten zich hier volledig achter schaart", reageerde topman Jeroen Rijpkema tegenover het ANP.
Aantal Duitse faillissementen op hoogste niveau sinds 2017
Het aantal faillissementen in Duitsland is afgelopen jaar uitgekomen op het hoogste niveau sinds zeker 2017. Op basis van niet-volledige cijfers meldt het nationale statistiekbureau Destatis een groei van het aantal bankroeten met bijna 17 procent, maar dat loopt nog verder op. Met name transport-, opslag- en bouwbedrijven bleken niet immuun voor de zwakkere economische omstandigheden in Duitsland.
Aantal schuldenaars daalt, maar schuldbedrag bij fiscus, CJIB of UWV groeit
Bijna twee miljoen Nederlanders, ruim één op de acht volwassenen, hebben een betalingsachterstand bij de overheid. Het gaat om de Belastingdienst, het CJIB of DUO en nog drie andere instanties. Het aantal schuldenaars daalt, maar de schulden die overblijven zijn hoger en hardnekkig, meldt het CBS, aldus het AD.
Notarissen publiceren factsheet over gepasseerde aktes 2024
Notarissen hebben vorig jaar 8 procent meer akten gepasseerd dan in 2023. Dat komt neer op in totaal ruim 1,8 miljoen akten. Vooral het aantal hypotheekakten (17 procent) en overdrachtsakten (15 procent) steeg flink. Dat meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
Verhoging van verkeersboete per 1 maart 2024 niet onrechtmatig
De kantonrechter oordeelt dat de verhoging van een boete aan een fietser uit Nijmegen die zijn mobiele telefoon in zijn hand vasthield niet onrechtmatig is. De beboete fietser was het niet eens met de hoogte van de boete en stapte daarom naar de kantonrechter. Volgens de kantonrechter heeft de beboete fietser ook geen redenen aangevoerd om als rechter de boete te matigen. Het beroep van de beboete fietser is daarom ongegrond.
'7,6 miljard euro aan spaargeld en deposito's verdampte door inflatie in 2024'
Spaarders moeten actief blijven om te vermijden dat hun spaargeld minder waard wordt. Een analyse van spaarplatform Raisin laat zien dat spaarders in Nederland vanwege de aanhoudend hoge inflatie ook in 2024 geld verloren op hun spaartegoeden. Gemiddeld verloren spaarders vorig jaar zo’n 1,8 procent aan koopkracht op vrij opneembaar spaargeld en 0,7 procent op termijndeposito’s. Het totale verlies aan koopkracht wordt geschat op ongeveer 7,6 miljard euro.
'Faillissementen horeca in 2025 naar recordhoogte'
Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN Amro. Zij rekenen dit jaar op ongeveer 450 bankroeten in de sector in Nederland. Dat zou neerkomen op een ruime verdubbeling ten opzichte van 2023. Over heel 2024 zijn nog geen cijfers beschikbaar.
Belastingadviseur niet aansprakelijk voor mislopen TVL-subsidie
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de schade niet aan Flynth kan worden toegerekend, omdat de coronapandemie en de subsidievoorwaarde begin 2019 niet te voorzien waren.
De Goudse sluit ook akkoord met gedupeerden woekerpolis
Verzekeraar De Goudse heeft een definitief akkoord bereikt om klanten te compenseren die een woekerpolis hebben aangeschaft in het verleden. Met de regeling is een bedrag van ongeveer 12,5 miljoen euro gemoeid.