Plannen van SP, GroenLinks en PvdA voor aanpassing van het regeerakkoord werken op de korte termijn positief uit voor de werkgelegenheid, maar op de lange termijn niet. Dat blijkt uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB).
De overheidsuitgaven stijgen door de voorstellen met 9,8 miljard euro. Dat komt vooral ten goede aan de zorg en de sociale zekerheid. Het afschaffen van de eigen risico in de zorg kost in 2021 volgens het CPB 3,6 miljard euro. Ook draait links de btw-verhoging terug en wordt de dividendbelasting niet afgeschaft.
 
Door deze investeringen stijgt de werkgelegenheid en neemt de werkloosheid af. Dit zorgt voor extra economische groei van 0,1 procentpunt per jaar vergeleken met de plannen van het kabinet. De meeste huishoudens gaan erop vooruit, de hogere inkomens profiteren het minst.
 
Het CPB waarschuwt wel dat onduidelijk is of de daling van de werkloosheid kan worden gerealiseerd gezien de krapte op de arbeidsmarkt.
 
Op de lange termijn neemt de structurele werkgelegenheid met de plannen af. Dat komt omdat links de belastingtarieven niet terugbrengt naar twee schijven, het eigen risico in de zorg afschaft en de verlaging van de vennootschapsbelasting terugdraait. Ook de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op de lange termijn gaat erop achteruit met de plannen, schrijft het CPB.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen