Per 1 januari 2026 worden aanbieders van cryptodiensten in de EU verplicht om jaarlijks bepaalde gegevens over hun gebruikers te verzamelen, te controleren en te delen met de belastingdienst van de lidstaat waar zij voor toepassing van DAC8 zijn geregistreerd. Dit moet belastingontduiking van cryptobeleggers tegengaan. De noodlijdende Nederlandse cryptosector is bang voor hoge nalevingskosten, schrijft het FD.

De Europese DAC8-richtlijn heeft als doel meer transparantie te creëren als het gaat om bezit van crypto-activa, waardoor belastingontwijking- en ontduiking beter kan worden bestreden. Vorige maand liep een internetconsulatie af over de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling cryptoactiva. De Europese DAC8-richtlijn is de zevende wijziging van de DAC-richtlijn en dient op 1 januari 2026 in werking te treden. Uit een raadpleging door het FD van de reacties op de consultatie blijkt dat, naast de hoge naleveringskosten van de richtlijn, cryptobedrijven ook een ongelijk speelveld en het lekken van persoonsgegevens vrezen .

Elk cryptobedrijf zal volgens het ministerie van Financiën tot 2026 maximaal € 1,5 miljoen kwijt zijn aan de voorbereiding, en daarna tot € 150.000 per jaar. Partijen moeten burgerservicenummers, woonadressen en alle cryptotransacties van hun klanten doorgeven. Het gaat naar schatting om honderdduizenden transacties per jaar – hoewel het er ook veel meer zouden kunnen zijn.

Cryptobedrijven moeten vanaf 17 januari ook al voldoen aan EU-cyberveiligheidseisen die volgen uit de Digital Operational Resilience Act (Dora). Midden volgend jaar volgen nog de Europese cryptoregels MiCA, wat ze miljoenen kost. Volgens ingewijden zouden sommige bedrijven willen stoppen of Nederland willen verlaten. Litebit, Blox, Bitcoin Meester (BCM) en Anycoin Direct zijn al gestopt, en meer bedrijven kunnen volgen, zo schrijft de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

284

Gerelateerde artikelen