Deze maand versturen platformen een overzicht aan verkopers die in 2024 actief waren op hun platform. Het gaat om een activiteitenoverzicht als gevolg van de DAC7-verplichting aan de Belastingdienst. Het gaat om verkopers die in 2024 (tweedehands) spullen verkochten, transportmiddelen of onroerend goed verhuurden, of persoonlijke diensten leverden op online platformen.

DAC7 verplicht onlineplatformen zoals Marktplaats, Vinted en Airbnb om gegevens van hun gebruikers te delen met de Belastingdienst. Het gaat bijvoorbeeld om het burgerservicenummer, het aantal transacties en de opbrengst. Het doel van deze richtlijn is meer transparantie te krijgen over inkomsten uit verkoop van spullen, verhuur van transportmiddelen en onroerend goed, en het leveren van persoonlijke diensten via onlineplatformen.

Uiterlijk eind januari 2025 kunnen gebruikers van een platform een overzicht ontvangen met de gegevens die aan de Belastingdienst worden doorgegeven. De verkopers moeten de gegevens die daarop staan controleren en eventuele fouten bij het platform melden.

Voor de verkoop van (tweedehands) spullen geldt een drempel: platformen delen alleen gegevens als een gebruiker 30 transacties of meer heeft uitgevoerd, of meer dan € 2.000 omzet heeft behaald. Bij verhuur van transportmiddelen en onroerend goed en bij persoonlijke dienstverlening moeten altijd gegevens worden gedeeld, hier geldt geen ondergrens.

Fiscale regels

Het delen van gegevens hoeft niet te betekenen dat een gebruiker belasting moet betalen over de opbrengst. Particulieren hoeven meestal geen belasting te betalen over de opbrengst van de verkoop van tweedehands spullen. Dit geldt in de situatie waarin zij hobbymatig of in de privésfeer verkopen, zonder het doel en de verwachting om winst te maken. In dat geval hoeven zij de opbrengst niet op te geven in de aangifte inkomstenbelasting. De verplichting voor platformen om gegevens te delen staat dus los van de belastingplicht, want de fiscale regels zijn niet veranderd door DAC7.

De Belastingdienst heeft een infographic (pdf) gepubliceerd waarin de nieuwe regels als gevolg van DAC7 zijn uitgelegd. Meer informatie staat op de website van de Belastingdienst.

Lees ook de thema's Totstandkoming implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie – DAC7 (36 063) en Digitale economie en belastingheffing.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Europees belastingrecht

41

Gerelateerde artikelen